Taco yra vienas iš populiariausių ir tradicinių Meksikos virtuvės patiekalų, turintis ilgą ir įdomią istoriją. Pirmaisiais taco minėjimais laikoma jau senovės Meksikos civilizacijų kultūra, kur indėnai valgė kukurūzinius papločius su įvairiais įdarais. Ši tradicija tęsėsi iki šių dienų, o taco tapo neatsiejama Meksikos, taip pat ir viso pasaulio, virtuvės dalimi. XX amžiuje, imigrantai iš Meksikos į Jungtines Amerikos Valstijas išpopuliarino taco, pritaikydami jį prie įvairių skonių ir ingredientų, todėl šiandien egzistuoja įvairiausi taco variantai.
Istorijos Vingiai
Taco – tai ne tik patiekalas, bet ir Meksikos kultūros simbolis, kurio šaknys gilios istorijoje. Manoma, kad pirmieji taco buvo valgomi jau senovės Meksikos civilizacijų, tokios kaip Majų ir Astečių, laikais. Jie naudojo kukurūzinius papločius kaip indą įvairiems įdaroms – nuo žvėrienos iki daržovių ir pupų. Taco populiarumas išaugo XX amžiuje, kai Meksikos imigrantai į JAV pristatė šį patiekalą plačiajai Amerikos visuomenei. Nuo to laiko taco įvairovė ir populiarumas tik augo, pritaikant skirtingus ingredientus ir gaminimo būdus, kas lėmė šiandieninę taco įvairovę.
Taco
Spausdinti receptąIngriedientai
- Kiaulienos pečius: 500 g, lėtai virtas, suplėšytas
- Kukurūzinius papločius (tortilijas): 8 vnt.
- Raudonąjį svogūną: 1 vnt., smulkiai supjaustytą
- Šviežias koriandras: keletą šakelių
- Laimo: 1 vnt., supjaustytas griežinėliais
- Avokadą: 1 vnt., supjaustytą
- Rūgščiųjų grietinėlę: pagal skonį
- Sūrį (pavyzdžiui, Čederį): pagal skonį, tarkuotą
- Chipotle arba kita aštri padažą: pagal skonį
Gaminimo eiga
1. Žingsnis
Dubenyje sumaišome avižinius dribsnius, jogurtą, sėklas (jas galite rinktis kokias mėgstate). Beje, jei naudosite stambesnius avižinius dribsnius, dėkite jų šiek tiek mažiau (apie 350 g). Beriame druskos ir, jei norite, kmynų, išmaišome.
2. Žingsnis
Paruoštą tešlą galite arba perkelti į kepimo popieriumi išklotą skardą arba suformuoti iš jos kepalėlį, patepant viršų vandeniu.
3. Žingsnis
Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (kaitinimo režimu viršus + apačia) apie 45 minutes – kol išorė gražiai apskrunda, o į vidurį įsmeigus medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą.
4. Žingsnis
Prieš pjaustant leiskite duonai visiškai atvėsti.